Home Globus AMERIČKI MEDIJI GRME: “Trump je Erdoganu dao zeleno svjetlo za napad na Siriju”!

AMERIČKI MEDIJI GRME: “Trump je Erdoganu dao zeleno svjetlo za napad na Siriju”!

4 min read
0
0
230
--

Turski borbeni avioni i artiljerija u petak gađaju kurdske vojne ciljeve na sjeveroistoku Sirije, trećeg dana ofanzive u kojoj su poginule stotine ljudi, koja je primorala hiljade ljudi na bijeg i okrenula političare u Washingtonu protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Otkad je Trump povukao američku vojsku sa sjevera Sirije, nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, turska invazija otvorila je novi veliki frontu u osmogodišnjem sirijskom sukobu. Međunarodna zajednica kritizirala je potez američkog predsjednika.

“Imamo jedan od tri izbora: poslati hiljade vojnika i pobijediti vojno, pogoditi tursku finansijski sa sankcijama, ili posredovati u dogovoru između Turske i Kurda”, napisao je Trump u četvrtak na svom Twitter profilu.

“Nadam se da možemo posredovati”, odgovorio je američki čelnik u Bijeloj kući na pitanje novinara o mogućim opcijama.

Turski avioni i artiljerija u petak ujutro gađali su područje oko sirijskog Ras al Aina, jednog od dva granična grada koji su u fokusu ofanzive. Reutersov novinar u Ceylanpinaru, gradu s turske strane granice, prenosi kako se pucnjava čula i u Ras al Ainu.

Dodao je kako je u petak iz turskog grada u Siriju ušao konvoj od 20 vojnih vozila sa sirijskim pobunjenicima.

Oko 120 kilometara zapadno turska je artiljerija nastavila napad na sirijski grad Tel Abyad.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je da su turska vojska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima u noćnim operacijama ubili 49 kurdskih militanata, njih 277 sveukupno.

Dodalo je kako je u četvrtak poginuo jedan turski vojnik.

Kurdi tvrde kako se opiru napadu. Najmanje 23 borca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode Kurdi, ubijeno je, kao i šest boraca pobunjenika koji su u savezu s Turcima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

NATO članica Turska tvrdi kako je operacija nužna za sigurnost na granici od paravojske YPG koju smatra terorističkom grupom zbog veza s militantima koji se decenijama bore protiv centralnih vlasti u Turskoj. U tim sukobima poginulo je više od 40 hiljada ljudi.

Ankara planira i stvoriti “sigurnu zonu” za povratak miliona izbjeglica u Siriju.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *