Home Nauka i Misterije ČUDO TEHNOLOGIJE: Rumunski inženjeri napravili funkcionalni leteći tanjir. VIDEO

ČUDO TEHNOLOGIJE: Rumunski inženjeri napravili funkcionalni leteći tanjir. VIDEO

2 min read
0
0
775
--

Grupa rumunskih inženjera napravila je leteći objekat pod nazivom ADIFO (All-Directions Flying Object) odnosno leteći objekat koji se može kretati u svim pravcima.
Radi se o letjelici koja na se na malim brzinama ponaša kao kvadkopter dok se na većim brzinama kreće uz pomoć mlaznih motora. Aerodinamika ovog rumunskog “letećeg tanjira” je takva da tijelo u kretanju stvara dodatan uzgon. Rumunski inženjeri tvrde da je ovaj objekat sposoban ići i supersoničnim brzinama.

Prototip ADIFO-a je širok 1,2 metra a dizajniran je po ugledu na oblik delfina kako je otkrio jedan od konstruktora Razvan Sabie.

Za vertikalni let rumunski “leteći tanjir” koristi 4 fan motora (ventilatora) dok za horizontalni let koristi 2 mlazna motora. Zbog specifičnog aerodinamičkog profila rumunski inženjeri tvrde da neće biti supersoničnog “buma” prilikom probijanja zvučnog zida.

U naknadnim fazama testiranja predviđeni su veći modeli prvo sa jednim a potom sa više sjedišta.

Model podsjeća na slične projekte koji su razvijani tokom 50-ih i 69-ih godina u Sjedinjenim Državama i Sovjetskom Savezu.

Sovjetski Savez je i najdalje otišao u ovom smjeru i razvio letjelicu EKIP koja je iako gotovo dovedena do serijske proizvodnje ostala bez sredstava za dalje finansiranje nakon raspada SSSR-a i dan – danas čeka na ponovno pokretanje projekta.

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *