Home Zdravlje i život Došao na pregled zbog otekline, a iz glave mu izvukli 536 zuba

Došao na pregled zbog otekline, a iz glave mu izvukli 536 zuba

3 min read
0
0
892
--

Indijski stomatolozi u julu su iz usne šupljine sedmogodišnjeg dječaka operativnim zahvatom izvadili 536 zuba, prenosi CNN, ali i mnogi drugi svjetski mediji.

Dječaka su roditelji doveli na pregled na Stomatološki fakultet “Saveetha” zbog otekline i boli u predjelu desne donje čeljusti.

Rendgenski snimak i CT pretraga u dječakovim ustima otkrili su “tvorevinu sličnu vrećici” s više od 500 zuba, izjavila je Pratiba Ramani (Pratibha), profesorica oralne i maksilofacijalne hirurgije Stomatološkog fakulteta i bolnice “Saveetha” u gradu Čenaju u Indiji.

– Nikad se do sada u praksi nismo susreli s ovakvim slučajem, mada je stanje opisano u medicinskoj literaturi – kazala je Ramani, profesorica i voditeljica Odjela za oralnu i maksilofacijalnu patologiju.

Doktori su pojasnili da je izraslina nalik tumoru spriječila rast trajnih molarnih zuba u dječakovoj usnoj šupljini. Rendgenski snimak i CT pretraga pokazali su više rudimentarnih zuba u tkivu nalik vrećici. Iako su se i roditelji i doktori složili da je neophodno odmah izvršiti operativni zahvat, dječaka su jedva uspjeli nagovoriti.

Olakšavajuća okolnost bila je to što je rijetko stanje otkriveno u ranoj fazi.

Tokom petosatne operacije, stomatolozi su iz usta sedmogodišnjaka izvadili 526 zuba, a snimak je pokazao da su oni različite veličine – od 0,1 do 15 milimetara.

– Izgledali su poput bisera izvađenih iz školjke. Čak je i najmanji zub imao krunu, korijen i caklinu – kazala je dr. Ramani.

Mada doktori ne znaju šta je tačan uzrok ovakvom stanju, pretpostavljaju da bi jedan od razloga za razvoj “viška zuba” mogla biti genetika. No, misle da bi i okoliš mogao igrati značajnu ulogu.

Doktorica Ramani ističe da je u saradnji s kolegama započela istraživanje kako bi ustanovili je li jedan od “krivaca” za ovakvo stanje zračenje signalnih tornjeva za mobitele.

Pojasnila je da bi jedina dugoročna nuspojava za dječaka mogla biti ugradnja dentalnih implantata u molarnom području čeljusti kada napuni 16 godina.

izvor: avaz.ba

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *