Home Ratni Izvještaji DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Britanski ratni brodovi umalo zaratili s Iranom, sekunde su dijelile do katastrofe…

DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Britanski ratni brodovi umalo zaratili s Iranom, sekunde su dijelile do katastrofe…

2 min read
0
0
553
--

Vlada Velike Britanije saopćila je da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz britanskom naftnom tankeru “Britansko nasljeđe” u Ormuskom moreuzu, ali da su se povukli nakon upozorenja sa britanskog ratnog broda

U današnjem saopćenju predstavnika Vlade navodi se da je britanski ratni brod “HMS Montrouz” jučer morao da se postavi između iranskih plovila i tankera, te da izda usmeno upozorenje, nakon čega su se iranski brodovi okrenuli na drugu stranu.

Incident se dogodio skoro sedam dana nakon što su britanski mornari zaplijenili iranski naftni tanker “Grace One” blizu obale Gibraltara, zbog sumnje da je prekršio sankcije Siriji.

“Zabrinuti smo ovim postupkom i pozivamo iranske vlasti da smire situaciju u regionu”, dodao je predstavnik britanske Vlade.

Revolucionarna garda Irana demantirala je tvrdnje da su iranski brodovi pokušali da blokiraju prolaz britanskom naftnom tankeru u Ormuskom morezu, javila je novinska agencija Fars.

U saopćenju Garde navodi se da su iranski brodovi vršili svoje redovne dužnosti i da nije bilo incidenata sa stranim brodovima, uključujući britanska plovila.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *