Home Ratni Izvještaji DRAMA U SIRIJI: Borci slobodne sirijske vojske otvorili vatru na američki konvoj

DRAMA U SIRIJI: Borci slobodne sirijske vojske otvorili vatru na američki konvoj

3 min read
0
0
116
--

Borci Slobodne sirijske vojske (FSA), saveznici oružanih snaga Turske, otvorili su u nedjelju vatru na konvoj američkih trupa koji su se kreatali ka Iraku, rekao je general-major Jurij Borenkov, šef ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji.
“Izvještaj dobijen preko veze sa američkom stranom kaže da je 3. novembra konvoj pripadnika američke vojske koji se kretao putem M4 prema iračkoj granici granatiran nekih šest kilometara zapadno od Tell Tamer-a iz područja pod kontrolom pro-turskih boraca Sirijske nacionalne armije (novo ime Slobodne sirijske vojske). Žrtava nije bilo “, rekao je Borenkov.

Turska je pokrenula vojnu invaziju na sever Sirije, nazvavši je operacijom Mirno proljeće, koju su izvele oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska podržana od strane Ankare. Erdoganova vojna kampanja započela je vazdušnim udarima na položaje kurdskih jedinica koje su prethodno podržale SAD. Erdoganova vlada tvrdi je da je njen cilj da očisti pogranično područje od onoga što naziva “teroristima” i uspostavi 30 km dugu tampon zonu na sjeveru Sirije, gde bi se naselile sirijske izbjeglice iz Turske. Ankara sada kontroliše kopnenu zonu, koja uključuje gradove Ras al-Ain i Tell Aiad.

Američki ministar odbrane Mark Esper je izjavio 13. oktobra da je njegova zemlja počela povlačenje 1.000 vojnika sa sjevera Sirije ispred turske ofanzive. 16. oktobra su američke trupe uništile njihovu vojnu bazu u blizini grada Kobania oko 150 kilometara od Alepa i napustilo gradove Rakka i Tabka na sjeveroistoku Sirije.

27. oktobra, američki predsednik Donald Trump je rekao da će američke trupe koje napuštaju Siriju ipak ostati u regionu “kako bi nadgledale situaciju i spriječile ponavljanje 2014. godine, kada je stvorena prijetnja u obliku Islamske države. “

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *