Home Nauka i Misterije Dramatičan izvještaj UN-a: Život na Zemlji je pred masovnim izumiranjem

Dramatičan izvještaj UN-a: Život na Zemlji je pred masovnim izumiranjem

4 min read
0
0
99
--

Ljudske aktivnosti u vrlo skoroj budućnosti od samo nekoliko decenija mogle bi uzrokovati izumiranje oko milion vrsta, upozorava nacrt novog izvještaja koje je danas objavio UN.

Ovako brz nestanak biljaka i životinja već se naziva šestim masovnim izumiranjem, prenosi Index.hr. Masovna izumiranja u prošlosti su uvijek uzrokovali kataklizmički događaji golemih razmjera poput udara velikih asteroida ili masovnih vulkanskih erupcija. Ovaj put uzrok je čovjek.

Ugrožena je četvrtina svih poznatih vrsta biljaka i životinja

Kao najvažniji uzroci uništenja koje prijeti našoj planeti navode se pretjerana konzumacija resursa, krivolov, sječa šuma i emisije fosilnih goriva. Četvrtina svih poznatih vrsta biljaka i životinja već je ugrožena, a razmjeri njihova nestajanja desecima ili stotinama puta su brži nego što su u prosjeku bili u posljednjih 10 miliona godina.

Izvještaj, koje je na 1.800 stranica sastavilo međudržavno tijelo “Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services” (IPBES), temelji se na više od 15.000 akademskih radova i istraživanja, a jedna od ključnih ideja mu je da upozori političare na najbolje moguće načine borbe s klimatskim promjenama.

Veliki dio Zemljine površine pokazuje ozbiljne znake propadanja

Prema njemu, oko 75 posto kopna, oko 50 posto rijeka i jezera te oko 40 posto svih mora i okeana već pokazuju ozbiljne znake propadanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima.

Od 1980-ih do danas emisije stakleničkih plinova uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva su se udvostručile, tvrde autori.

– Rekao bih da će se izvještaj najvjerovatnije interpretirati uz konstataciju u stilu “Čovječe stvarno smo u nevolji”, međutim postoje rješenja. Naš izvještaj govorit će o razmjerima u kojima gubimo bioraznolikost te o stupnjevima u kojima je možemo zaštititi u budućnosti – rekao je prije skupa za BBC voditelj IPBES-a profesor Bob Vetson (Watson).

Krčenje šuma i rast konzumacije mesa potiskuju vrste iz prirodnih staništa

U izvještaju se ističe da su načini na koje se koristi tlo i krče šume za poljoprivredu u kombinaciji s povećanjem konzumacije mesa istisnuli brojne vrste iz njihovih prirodnih staništa. Istovremeno je pretjerani izlov riba desetkovao njihove populacije u morima širom svijeta

Dokument predviđa da će se izumiranje u narednim decenijama najvjerovatnije dalje ubrzavati.

izvor: avaz.ba

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *