Home Ratni Izvještaji Hezbollah uzdrmao Izrael: Napadnute izraelske snage na njihovom teritoriju. Desetine antitenkovskih raketa pale na bazu na granici sa Libanom

Hezbollah uzdrmao Izrael: Napadnute izraelske snage na njihovom teritoriju. Desetine antitenkovskih raketa pale na bazu na granici sa Libanom

20 min read
0
0
1,182
--

Kao što je prošli tjedan obećao glavni tajnik Hezbolaha Sayed Hassan Nasrallah, libanonski pokret otpora je napao izraelsko vojno vozilo koje se jučer kretalo u blizini naselja Avivom.

Iako izraelski režim to ne potvrđuje, Hezbollah navodi kako je u pogođeno vozilu stradalo i ranjeno više vojnika. Objavljena je i fotografija vozila neposredno prije pogotka protutenkovskim projektilom Hezbollaha.

Napad libanonskog pokreta otpora prvi je takve vrste protiv Izraela od rata 2006. godine. Prije nego je najavio obustavljanje vojnih aktivnosti, Izrael je reagirao granatiranjem polja i farmi u blizini libanonskih sela Maroun al-Ras, Yaroun i Aitaroun.

Napad Hezbollaha bio je obećani odgovor na izraelski napad južno od sirijskog glavnog grada Damaska u kojem su ubijena dvojica članova Hezbollaha. Trenutno izraelski doseljenici s nestrpljenjem čekaju ispunjenje još jednog obećanja Hezbollaha o odmazdi, koje je uslijedilo nakon napada izraelskih bespilotnih zrakoplova 25. kolovoza na libanonsku prijestolnicu Bejrut.

S obzirom na to da je Izrael najavio prestanak razmjene vatre, čini se da više pretjerano voljnan eskalirati napetosti, unatoč ranijim upozorenjima Netanyahua o „razornom ratu“. Čini se da je Hezbollahov odgovor na izraelsku agresiju bio pravovremen i proračunat.

Hezbollah kaže da je gađao izraelsko vojno vozilo u blizini granice s Izraelom, ubivši i ranivši sve vojnike u vozilu.

Prema libanonskoj skupini otpora, operaciju su u nedjelju izvele dvije borbene skupine, koje su ciljale na dva izraelska vozila. Jedno od vozila izbjeglo je vatru libanonskih boraca, ali drugo je potpuno uništeno.

“Borci Hezbollaha uništili su vojno vozilo na putu do kasarne Avivim, na sjeveru Izraela, ubijajući i ranivši one unutra”, navodi se u priopćenju skupine u izjavi koju je prenijela libanonska televizija Al Mayadeen.

Nakon napada u nedjelju, izraelski vojni izvori potvrdili su da je na granici s protutenkovskim raketama gađano njihovo vojno vozilo.

Izraelski vojni izvori tvrdili su da je iz Libana ispaljeno nekoliko protutenkovskih projektila, a izraelske snage su reagirale na vatru, javio je Reuters.

“Brojni protutenkovski projektili ispaljeni su iz Libanona prema izraelskoj vojnoj bazi i vojnim vozilima”, kaže se u priopćenju izraelske vojske.

“Potvrđeni su brojni pogotci. Izraelska vojska je reagirala otvaranjem vatre prema izvoru napada i ciljevima u južnom Libanonu”, dodaju snage izraelskog režima.

Nakon početnih izvještaja o vatri otvorenoj iz Libanona, glasnogovornik izraelske vojske je pozvao ljude na tom području, koji žive unutar četiri kilometra od libanonske granice, da ostanu kod kuće i pripreme skloništa, izvijestio je AFP.

Prema libanonskoj televiziji Al-Manar, izraelske snage su ispalile nekoliko granata na pogranično selo Maroun al-Ras u južnom Libanonu, a kanal je uživo prenosio razmjenu vatre i napadnuta sela, prikazujući gust dim koji se dizao iz sela u blizini granice sa sjevernim izraelskim područjima. Dodalo se i da izraelski ratni avioni izvode prelete iznad libanonskih sela.

Libanonska vojska javlja da su snage cionističkog režima tijekom eskalacije u nedjelju na južni Libanon ispalile 40 raketa. Al-Manar je također izvijestio da izraelska vojska, kao odgovor na napad Hezbollaha, za napad na južni Libanon koristi fosfornu municiju.

Al-Manar je također citirao izraelsku vojsku i izvijestio o više udaraca na vojnu bazu protutenkovskim projektilima ispaljenim iz Libanona, napominjući da su helikopteri prenosili žrtve u bolnicu Zif.

Izraelski mediji izvijestili su o širenju straha i panike među cionističkim doseljenicima na sjevernom dijelu Izraela, a izraelsko vojno zapovjedništvo je svima naložilo da ostanu u svojim kućama i otvore svoja skloništa u slučaju bombardiranja.

U međuvremenu je libanonski premijer Saad Hariri rekao da je zvao američkog državnog tajnika Mikea Pompea i Emmanuela Bonnea, savjetnika za vanjsku politiku francuskog predsjednika, razgovarajući s njima o najnovijim događajima na granici s Izraelom.

Haririjev ured rekao je da je “tražio od Sjedinjenih Država i Francuske da interveniraju, usprkos događajima na južnoj granici”.

Obavještajni odjel izraelske vojske navodno je zabranio otkrivanje bilo kakvih detalja o napadu Hezbollaha. Izraelski mediji su, međutim, objavili da su u incidentu ranjena četiri izraelska vojnika.

U vezi s eskalacijom, čelnik privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) pozvao je na “maksimalnu suzdržanost”.

Andrea Tenenti, glasnogovornik UNIFIL-a, rekao je da “UNIFIL nadzire paljbu preko Plave crte između Libanona i Izraela”, citirao ga je AFP.

Glasnogovornik je dodao da je šef UNIFIL-a, general bojnik Stefano Del Col, stalno u kontaktu sa strankama, pozivajući na maksimalnu uzdržanost i zatražio je da se prekinu sve vojne aktivnosti”.

Nekoliko sati poslije, izraelska vojska je izjavila da je došlo do borbi s Hezbollahom duž libanonske granice, tvrdeći da napad nije uzrokovao žrtve među izraelskim snagama.

“Hezbollah je izvršio napad, međutim nije uspio uzrokovati žrtve”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske, dodavši da je “strateška situacija još uvijek napeta, a izraelska vojska je do daljnjega u povišenom stupnju pripravnosti”.

Tel Aviv iza napada Hezbollaha vidi Iran

Zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, šeik Naim Qassem, rekao je da su raniji napadi Izraela na Libanon primorali UNFIL na “nova pravila sudjelovanja”, jer su snage cionističkog režima prekršile rezoluciju Ujedinjenih naroda.

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik pohvalio je Hezbollahovo ispaljivanje protutenkovskih raketa iz Libanona na izraelske snage u nedjelju.

Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da napad pokazuje spremnost Teherana i njegovih saveznika da se suprotstave Izraelu, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u regiji, prenosi iranska agencija Mehr.

Times of Israel tvrdi kako nijedan Izraelac nije ozlijeđen u napadu na vojno vozilo i vojnu bazu na sjeveru Izraela. Kao odgovor, izraelske snage su priopćile da su ispalile oko 100 granata na ciljeve Hezbollaha u Libanonu.

Šeik Naim Qassem, zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, pohvalio se nakon nedjeljne protutenkovske raketne vatre da će Izrael biti odvraćen od budućih napada.

„Hezbollah je uspio dokazati ravnotežu snaga i prisilit će Izrael na nova pravila angažmana. Hezbollah želi zadržati svoje pravo na odvraćanje i revidirati stara pravila”, izjavio je Naim Qassem za novine Ynet.

U međuvremenu su mirovne snage UN-a u Libanonu osudile napad Hezbollaha, tvrde izraelski izvori, iako je general Stefano Del Col u izjavi pozivao obje strane na suzdržanost i da se poštuje rezolucija kojom je okončan Drugi libanonski rat između Izraela i Hezbollaha.

“Moramo održavati sigurnost uz Plavu liniju i biti maksimalno suzdržani”, dodao je Del Col, govoreći o „razgraničenju“ između Izraela i Libanona.

Zapovjednik UNIFIL-a je rekao da se nakon incidenta na granicu vratio mir i da ga poštuju obje strane, koje su ga uvjerile da su prema Rezoluciji 1701 posvećene sprječavanju obnove nasilja.
Hezbollah je dobio ovu bitku – Kako će reagirati „uvrijeđeni“ Netanyahu?

U zaključku, čini se da su izvješća Hezbollaha o gubicima na izraelskoj strani ipak vjerodostojnija. Izraelska vojska je mogla bolje sakriti svoje vojnike duž libanonsko-izraelske granice. Hezbollah je pobijedio izraelsku vojsku takoreći bez ispaljenog hica, prisiljavajući vojsku cionističkog režima da nestane i iza sebe ostavi svoja vojna vozila.

Napad je proveden kako bi Hezbollah osvetio ubojstvo svoja dva pripadnika u nedavnom napadu u Siriji, za slanje bespilotnih letjelica u južno predgrađe Bejruta i za napad na palestinskog vojnog časnika u dolini Bekaa.

Uz granicu s Libanonom, od obalnog grada Naqoura do okupiranih libanonskih farmi Shebaa, na potezu od oko 60 kilometara, Hezbollah na dlanu ima izraelske vojne ciljeve, ali mu je teško pronaći ijednog vojnika. To znači da bi Hezbollah bio dužan ciljati nevidljive objekte u unutrašnjosti neprijateljskog teritorija. Popis ciljeva Hezbollaha je bogat, a odabir izraelskog cilja neće biti težak posao.

Hezbollah se ne žuri da zatvori račun s Netanyahuom, a udaranje udaljenih meta bi otkrilo Hezbollahove sposobnosti, piše Elijah J. Magnier.

U Hezbollahu su pravilno procijenili da je svoj specijalni arsenal bolje zadržati neotkrivenim, za ozbiljnije i šire vojno suočavanje. Stoga Hezbollah u ovoj fazi pribjegava korištenju laserskih projektila, snajpera, kamufliranih municija ili preciznih raketa i dronova samoubojica, čime u trenutku grupiranja može nanijeti velike žrtve izraelskoj vojsci.

Prvi put nakon 2006. je protekao cijeli tjedan bez ikakvih povreda „primirja“ s izraelskog teritorija. Broj tih kršenja iznosio je do pet tjedno ili oko 167 mjesečno, čime se redovito kršila Rezolucija UN-a 1701. Izrael nastavlja kršiti libanonski zračni prostor svaki dan, i to desetine puta dnevno.

Hezbollah je ipak uspio u svom psihološkom ratu, što potvrđuje i izraelski tisak. Naravno, Izraelci pažljivo prate svako kretanje na granici, bilo kakve podatke iz otvorenih izvora ili bilo koji obavještajni materijal koji bi mu pomogao spriječiti napad.

Međutim, teorija da je “Izrael nepobjediva vojska” je sada okončana i zauvijek ju je demantirala prijetnja glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Izraelska vojska je sada u visokoj pripravnosti, otkazala je odmor za veliki broju borbenih jedinica, te zamolila doseljenike da ne prilaze nikakvim poljima blizu granice. Zapovjednik sjevernog fronta Izraela, general Amir Baram, odbio je zahtjev doseljenika za otvaranjem skloništa kako se ne bi još više nervirao dok čeka smrtonosni odgovor Hezbollaha.

„Prvi put se čini da bi izraelski vojnici uz granicu bili više nego zadovoljni da sve ostane na stradanju trojice ili četvorice njihovih kolega, jer bi to značilo da smrt nije pokucala na njihova vrata. Izraelski vojnici bi pustili uzdah olakšanja i vratili se svom svakodnevnom poslu, uz još veći mir nakon što je napad Hezbollaha završen“, zaključuje Elijah J. Magnier.

Zapravo, ovaj smo scenarij i predvidjeli u prošloj analizi u kojoj smo obradili nedavne napade izraelskog režima na proiranske ciljeve u Iraku, Siriji i Libanonu. Posjetimo, Netanyahu je spreman žrtvovati nekoliko vojnika kako bi se predstavio kao ratni vođa i veliki zaštitnik židovskog naroda u neprijateljskom arapskom okruženju, ali je dobro svjestan da ovo nisu vremena Yom-Kipurrskog rata i da bi veća provokacija bila pogubna možda i za opstanak židovske države.

I iz izraelskih vojnih i političkih izjava se čini da vjetrovi rata nisu tako snažni. Isto tako, nijedna strana ne želi šire sukobe. No, ipak ostaje otvorena mogućnost da Benjamin Netanyahu Izrael gurne u rat. Izrael se neće moći dugo skrivati iza barikada i izraelske snage neće moći dugo ostati u svojim skrovištima. Vrijeme pritišće, ali ne i Netanyahua koji zna da mu je psihološki rat nanio štetu, usprkos tome što se javno hvalio postignućima u Siriji i Iraku. Međutim, nikako se ne može pohvaliti uspješnim napadima na Libanon ili Hezbollah, jer je već izgubio prvu bitku.

Izrael je probudio šiitskog diva u ratu 1982. kada je napao Libanon i 1992. godine, kada ubojstvom Sayeda Abbasa Al-Moussavija doveo Sayeda Nasrallaha na čelo Hezbollaha. Izrael očito još jednom ništa nije naučio iz povijesti i iz svojih prethodnih pogrešaka.

VIDEO: Prekogranično granatiranje južnog Libanona od strane izraelske vojske

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *