Home Nauka i Misterije Huawei postaje tehnološki div: Pokreće vlastiti operativni sustav koji će zamijeniti Googleov Android

Huawei postaje tehnološki div: Pokreće vlastiti operativni sustav koji će zamijeniti Googleov Android

3 min read
0
0
165
--

Huawei je uveo svoj dugo očekivani Hongmeng operativni sustav (OS), poznat kao HarmonyOS. Tvrtka kaže da se može prebaciti na novi sustav u bilo kojem trenutku, uključujući i na telefonima, ako ne budu mogli koristiti Android.
Kineski tehnološki gigant službeno je, u petak, predstavio novu platformu. Operativni sustav može se koristiti na raznim pametnim uređajima, a lansirat će se na “pametne proizvode”, poput televizora, kasnije ove godine. Nakon predstavljanja u Kini, operativni sustav će postati dostupan na globalnom tržištu, najavio je Huawei.

Iako je tvrtka rekla da trenutno preferira Google-ov Android za svoje pametne telefone, nije isključeno da će u budućnosti upotrebljavati vlastiti sustav na pametnim telefonima.

“Ako u budućnosti ne budemo mogli koristiti [Android], odmah se možemo prebaciti na HarmonyOS”, rekao je Richard Yu, iz Huaweijevog odjela za potrošače, na konferenciji za razvojne programere Huaweia u Dongguanu. Dodao je da će prelazak trajati samo jedan ili dva dana.

HarmonyOS se, među svojim značajkama, može prilagoditi na bilo koji uređaj kako bi pružio “besprijekorno iskustvo na različitim uređajima”, te kako bi stvorio osnovu za “zajednički razvojni ekosustav”, tvrdi Huawei.

Tehnološki gigant također naglašava da će nova platforma službeno biti otvorenog koda, što bi mogao biti dio napora kompanije da odbaci optužbe za špijuniranje u SAD-u.

Mogućnost gubitka pristupa najpopularnijem svjetskom mobilnom operacijskom sustavu pojavila se nakon što su SAD postavile Huawei na takozvanu “Entity List”, odnosno “listu entita”, čime je američkim kompanijama zabranjeno poslovanje s kineskim tehnološkim gigantom. Sukladno trgovinskoj listi, Google je odlučio obustaviti neke poslovne aktivnosti s Huaweijem.

Kasnije su ograničenja ublažena, uključujući 90-dnevne dozvole tvrtkama za nastavak rada s Huaweijem, kao i daljnje dopuštenje američkog predsjednika Donalda Trumpa za prodajom određene opreme. Međutim, Huawei i dalje ostaje na crnoj listi, a trgovinski rat između SAD i Kine tek je u punom jeku.

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *