Home Globus Iranski predsjednik Hassan Rohani podj*ebava Amerikance: „U Bijeloj kući pate od mentalne retardacije i tamo su svi bolesnici“

Iranski predsjednik Hassan Rohani podj*ebava Amerikance: „U Bijeloj kući pate od mentalne retardacije i tamo su svi bolesnici“

6 min read
0
0
564
--

Nakon što je uvela nove sankcije protiv političkog i vojnog rukovodstva Islamske Republike, iranski predsjednik Hassan Rohani oštro je kritizirao američku administraciju. Čelnik iranske vlade nazvao je nove sankcije “pretjeranim i idiotskim”, a Bijela kuća i njen sadašnji stanar, prema Rohaniju, “pate od mentalne retardacije.”

U govoru koji je emitiran uživo na iranskoj državnoj televiziji jučer, 25. lipnja, Rohani je kazao da su osobne sankcije Sjedinjenih Država protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Sayida Alija Hamneija “beskorisne” jer on nema nikakvih financijskih sredstava u inozemstvu.

“Akcije Bijele kuće znače da su tamo mentalno retardirani. Strateško strpljenje Teherana ne znači da se bojimo”, rekao je iranski predsjednik.

Prema Rohaniju, nove američke sankcije protiv visokih iranskih dužnosnika, uključujući iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa , pokazale su da Washington “laže kada sugerira Teheranu da započne pregovore”.

“Kada pozivate na pregovore, pokušavate li kazniti ministra vanjskih poslova? Očito je da lažu”, rekao je šef izvršne vlasti Islamske Republike.

“Akcije Amerikanaca krše ljudska prava i vrše pritisak na sve ljude u Iranu”, kazao je Rohani.

“Danas u Bijeloj kući i vladajućim krugovima Sjedinjenih Država osjećamo razočaranje i konfuziju. Mislili su da će se naša zemlja raspasti za dva do tri mjeseca, ali su vidjeli da smo samo jačali”, dodao je.

Izgleda da iranska vlada misli da je uvođenje sankcija protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Sayida Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika Islamske Republike od strane Sjedinjenih Država 24. lipnja zauvijek zatvorilo put diplomaciji između Teherana i Washingtona. Ministarstvo vanjskih poslova Irana je dalo takvu procjenu.

“Uvođenje beskorisnih sankcija vrhovnom lideru Irana je konačno zatvaranje puta diplomaciji”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi .

Predsjednik Donald Trump izjavio je novinarima 24. lipnja, u nazočnosti potpredsjednika Mikea Pencea i američkog ministra financija Stevena Mnuchina, da su sankcije odgovor na iranski napad na američki dron prošlog tjedna. Prema Trumpu, “nove oštre sankcije” će lišiti iranskog duhovnog vođu ajatolaha Hamneija i druge visoke predstavnike Islamske Republike pristupa financijskim instrumentima.

Podsjetimo, 20. lipnja u iranskom zračnom prostoru oboren američki dron. Prema iranskim vlastima, incident se dogodio u pokrajini Hormozgan na jugu zemlje. Državni mediji Islamske Republike kažu da se radi o izviđačkom bespilotnom dronu RQ-4 Global Hawk. Navodi se da je bespilotna letjelica prekršila iranski zračni prostor u Hormuškom tjesnacu, gdje je prikupila informacije i nadzirala iranske snage, nakon čega su je oborile iranske snage protuzračne obrane.

Donald Trump je 21. lipnja izjavio kako je otkazao vojni napad na Iran, jer bi to bio “nesrazmjerni napad” koji je mogao ubiti oko 150 ljudi.

S obzirom na to da ove sankcije protiv iranskog vodstva neće imati utjecaja, postavlja se pitanje je li američki predsjednik uopće i bio zainteresiran za sankcioniranje Irana nakon neuspjele provokacije 21. lipnja.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, nije htio ni komentirati američke sankcije. Što je imao reći, rekao je japanskom premijeru Shinzo Abeu tijekom njegove nedavne službene posjete Teheranu, a poruku koju čak nije ni uputio Trumpu, kojeg iranski vođa ne smatra dostojnim njegovih riječi, možete čuti s prijevodom na naš jezik u videu kojeg je objavila neprofitna organizacija Ehli Bejt iz Sarajeva.

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *