Home Politika IZETBEGOVIĆ O REVIZIJI TUŽBE PROTIV SRBIJE: “Savjetnike nisam trebao poslušati” ništa ne znaju!

IZETBEGOVIĆ O REVIZIJI TUŽBE PROTIV SRBIJE: “Savjetnike nisam trebao poslušati” ništa ne znaju!

2 min read
0
0
465
--

Lider SDA Bakir Izetbegović govorio je u intervjuu za TV1 o svojim dobrim i lošim potezima kao političara i nekadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, loših poteza uvijek ima, a izdvojio je zahtjev za reviziju presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

“S tom revizijom… Tamo je jedna ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali ‘čujte, nemamo legitimaciju, ali se ne treba na to obazirati. Mi moramo ovo završiti, idemo nastaviti. Nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao, tu ih nisam trebao poslušati, trebao sam tu stvar otvoriti javnosti”, kazao je Izetbegović.

Prije 12 godina Međunarodni sud pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije spriječila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Najviši UN-ov sud definirao je u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom finansijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.

Međunarodni sud pravde u Haagu prije dvije godine odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

(N1)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *