Home Ratni Izvještaji Jemenski Huti bacili na koljena moćnu Saudijku vojsku: U Crvenom moru zarobili tri broda, od kojih jedan saudijski

Jemenski Huti bacili na koljena moćnu Saudijku vojsku: U Crvenom moru zarobili tri broda, od kojih jedan saudijski

6 min read
0
0
338
--

Jemenski narodni pokret Ansarullah, čije milicije i dijelovi jemenske vojske koji su odbili poslušnost saudijskoj marioneti, odbjeglom „predsjedniku“ Mansuru Hadiju, nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu pokazuju da su sila u usponu i da ih genocidna kampanja Saudijske Arabije, koju Rijad protiv siromašnog susjeda vodi više od četiri godine, nije iscrpila. Snage pokreta su jučer zaplijenila tri plovila u Crvenom moru koja su bez dozvole ušla u teritorijalne vode Jemena.

Obalna straža Jemena zaplijenila je tri broda, od kojih je jedan saudijski brod „Rabigh 3“, koji su u jemenske teritorijalne vode ušli bez prethodne najave, izvještava ured za odnose s javnošću jemenskog pokreta Ansarullah.

Prema izjavi, obalna straža navodi kako posade zarobljenih brodova, od kojih porijeklo dva broda nije poznato, osim trećeg, „Rabigh 3“, nisu odgovorile na njihove pozive.

“Nedostatak odgovora posada zaplijenjenih brodova jasno je kršenje svih međunarodnih pomorskih zakona i kršenje jemenskog suvereniteta”, piše u priopćenju citiranog od strane jemenske satelitske televizije Al-Masirah.

Prema izvoru, zaplijenjeni brodovi prebačeni su u luku Saleef u jemenskoj provinciji Al-Hudayda na zapadu zemlje, a pravni postupci oko incidenta i posada će biti vođeni u okviru kršenja pomorskog prava.

Prema izvješću službene saudijske novinske agencije SPA, glasnogovornik vojske Saudijske Arabije, pukovnik Turki Al-Maliki, izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare da je „Rabigh 3“ zaplijenjen dok je vukao južnokorejske bušilice na jugu Crvenog mora.

Kim In-Chul, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio je danas da su dva državljana Južne Koreje među posadom zaplijenjenih brodova.

“Građani Južne Koreje na zarobljenim brodovima su sigurno i dobro se osjećaju, a njihove obitelji su obaviještene”, rekao je glasnogovornik.

Vijest je potvrdio i portal Middle East Eye, koji piše da su jemenski Huti borci zarobili saudijski brod u južnom dijelu Crvenog mora.

Dok u izjavi nije rečeno pripada li najveći brod Rijadu, internetska stranica Marine Traffic kaže da je brod „Rabigh 3“ započeo svoje putovanje iz Džede u Saudijskoj Arabiji i plovio je pod saudijskom zastavom.

Takozvani jemenski ministar vanjskih poslova Mohammed Abdullah Al-Hadrami, dužnosnik fantomske vlade Mansura Hadija, rekao je jučer da se sastao s veleposlanikom Južne Koreje za Jemen i osudio je zapljenu brodova, te pozvao na njihovo puštanje.

„Incident predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnoj slobodi plovidbe u južnom Crvenom moru”, rekao je Hadrami u izjavi koju je prenijela saudijska državna agencija SPA.

Saudijska vlada pokrenula je vojnu kampanju protiv Jemena 2015. godine kako bi uništila Huti milicije koje su zauzele glavni grad Sanu i prisilile na bijeg „predsjednika“ Abda Rabbua Mansura Hadija.

Saudijska Arabija i njeni saveznici provode stalna bombardiranja zapadnog Jemena kako bi vratili odbjeglog bivšeg predsjednika ove zemlje Mansura Hadija. Ovaj je rat uzrokovao smrt više od 100 000 ljudi, tvrdi projekt ACLED koji prati sukobe u svijetu, a UN priznaje da je saudijska agresija na Jemen uzrokovala najgoru humanitarnu krizu na svijetu.

Mirovni pregovori uz posredovanje Ujedinjenih naroda u prosincu 2018. su dali neke rezultate, uključujući primirje u Al-Hudaydi, ali su se zračni udari saudijskog zrakoplovstva, napadi i potpuna blokada zapadnog dijela zemlje kojeg kontrolira Ansarullah nastavili.

Izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *