Home Ratni Izvještaji KUHA NA BLISKOM ISTOKU, TEHERAN OTVORENO PRIJETI: “Uništit ćemo američke brodove, ako….”

KUHA NA BLISKOM ISTOKU, TEHERAN OTVORENO PRIJETI: “Uništit ćemo američke brodove, ako….”

2 min read
0
0
334
--

Američki nosači aviona u Persijskom zaljevu su u dometu iranskih raketa i uništit ćemo ih ako naprave grešku, izjavio je komandant iranske Revolucionarne garde Hossein Nejat

On je dodao da su “Amerikanci veoma svjesni posljedica konfrontacije sa Iranom”, prenosi Reuters.

Tenzije između Irana i SAD su porasle nakon što se američki predsjednik Donald Trump prošle godine unilateralno povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran 2015. godine potpisao sa svjetskim silama i uveo nove sankcije Iranu.

Obogaćivanje uranija

Teheran je zaprijetio da će jedna od narednih opcija biti povećanje nivoa obogaćivanja uranija na 20 posto. Također je najavio mogućnost ponovnog aktiviranja centrifuga deaktiviranih na osnovu nuklearnog sporazuma, dok su američki zvaničnici potvrdili da će administracija predsjednika Donalda Trumpa nastaviti vršiti pritisak na Iran.

Iran je počeo obogaćivati uranij na više od 4,5 posto, čime je prešao limit od 3,67 posto dogovoren nukleranim sporazumom, nakon isteka roka od 60 dana koji je dao evropskim državama potpisnicama sporazuma da ponude nove uslove kako bi spasile sporazum i zaštitile iransku ekonomiju od sankcija a koje je Washington ponovo uveo nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma prošle godine.

Nuklearni sporazum dozvoljava Iranu obogaćivanje uranija samo do 3,67 posto, što je znatno manje od 20 posto koliko je dostizao prije postizanja sporazuma, i 90 posto razine potrebne da se izradi nuklearno oružje.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *