Home Globus NE SLUTI NA DOBRO: Peking dovlači vojsku na granicu s Hong Kongom

NE SLUTI NA DOBRO: Peking dovlači vojsku na granicu s Hong Kongom

6 min read
0
0
303
--

Stanovnici Hong Konga već peti dan nastavljaju mirne proteste na aerodromu, a policija je prvi put otkako su krenuli protesti upotrijebila vodene topove, javile su agencije.

“Osim letova za koje je već obavljen proces čekiranja i dolaznih letova koji već jesu na putu prema Hong Kongu, svi ostali letovi su otkazani za ostatak današnjega dana”, priopćila je uprava.

Na aerodromu na mirnom protestu sudjeluju većinom mladi ljudi, no priključili su se i oni s porodicama te zaposlenici koji su uzeli slobodno.

“Morali bismo raditi, ali ovo nam se čini važnije. Mislim da vlada ne zaustavlja nasilje i umjesto toga nastoji ga povećati dajući policiji ovlasti da poduzima nelegalne i brutalne akcije”, kaže jedan od zaposlenika koji radi u finansijskom sektoru.

Protesti koji su započeli kao mirno okupljanje i mimohod diljem Hong Konga i poluotoka Kowloon eskalirali su u dva dana sukoba između građana i interventne policije. Do nedjelje navečer nasilje se intenziviralo, a policija je ispalila suzavac kako bi na stanici podzemne željeznice rastjerala okupljene građane..

Billy Li iz Skupine progresivnih odvjetnika kazao je za agenciju dpa da videosnimke ispaljivanja suzavca pokazuju “prekomjernu upotrebu sile” jer prosvjednici nisu ugrožavali policiju.

Snimke napravljene na drugim dijelovima Hong Konga pokazuju da je policija koristila pendreke i nasilno rastjerivala građane, no ostalo je nejasno kako je sukob započeo. Trojica predstavnika nezadovoljnih građana optužila su na konferenciji za novinare policiju za brutalnost, ponovivši zahtjev za neovisnim tijelom koje bi istražilo incidente prekomjerne uporabe sile.

Protedti su počeli 9. juna protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no protesti su se nastavili protiv policijske brutalnosti i upotrebe sile. Hong Kong se 1997. vratio pod kinesku vlast, i do 2047. ima zaseban pravni sistem u sklopu posebnog aranžmana koji podrazumijeva da je riječ o “jednoj zemlji i dva sistema”.

Sve nasilniji prosvjedi gurnuli su Hong Kong u najozbiljniju krizu proteklih decenija i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu nakon što je došao na vlast 2012.

U ovom trenutku vrh Kineske komunističke partije nalazi se na uobičajenom, ljetnom, neformalnom sastanku u obalnom ljetovalištu Beidaihe. Moglo bi se očekivati da će vodstvo donijeti odluku o tome šta s Hong Kongom. Upravo je u ponedjeljak namjerno stigla vijest da se spominje riječ – terorizam. Što ne sluti na dobro.

Dok nevladine organizacije i aktivisti upozoravaju na prekomjernu upotrebu sile policijskih snaga nad prodemokratskim demonstrantima, Kina upućuje sve žešće prijetnje o mogućoj direktnoj intervenciji na teritoriji Hong Konga, što može biti reputacijski i ekonomski rizik za zemlju koja se dugo oporavljala od izolacije nakon krvavog slamanja demonstracija na Tiananmenu prije 30 godina, pišu svjetski mediji.

Dok se Hong Kong pripremao za deseti vikend protesta, Kina je uz pomoć provladinih medija optužila SAD da podržavaju demonstracije i potiču nemire, te je upozorila na mogućnost direktne intervencije ako vlasti Hong Konga ne uspiju same ugasiti nemire, piše The Wall Street Journal.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *