Home Globus NOVI UDAR NA TRUMPA, NIŠTA OD OBEĆANOG NIJE ISPUNIO: Javni dug Sjedinjenih Američkih Država IZNOSI ČAK…

NOVI UDAR NA TRUMPA, NIŠTA OD OBEĆANOG NIJE ISPUNIO: Javni dug Sjedinjenih Američkih Država IZNOSI ČAK…

2 min read
0
0
286
--

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je posljednji izvještaj o otvaranju novih radnih mjesta i njegov pozitivan učinak na berze dok su ga kritičari prozivali zbog njegovog neispunjenog obećanja da će ukrotiti javnu potrošnju koja je povećala američki javni dug na više od 23 biliona dolara.

Uprkos tim, naizgled dobrim vijestima, Trumpov trijumf prekinuo je val frustracija zbog neispunjenog obećanja iz predizborne kampanje da će smanjiti američki rekordni javni dug koji je, možda prikladno, premašio prag od 23 biliona dolara upravo za vrijeme Noći vještica.

Rastući američki javni dug dostigao je takvu visinu da će ove godine država svaki dan morati isplaćivati nevjerovatnih milijardu dolara samo na kamate, navodi fondacija Peter G. Peterson koja nadzire dug.

Predsjednik Trump nije usamljen u tome što nije uspio obuzdati javni dug koji je također porastao pod njegovim prethodnicima. Administracija Baracka Obame dodala je toj cifri oko devet biliona dolara, dok ju je George W Bush povećao za gotovo šest biliona.

Doprinos Trumpa je do sada između tri i četiri biliona dolara,

javlja RT.

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *