Home Globus ONI VIŠE NEMAJU PROBLEMA SA PIJANIM VOZAČIMA: Ova zemlja uvela je drastične mjere, evo što sve trebaju uraditi da im vrate vozačku dozvolu…

ONI VIŠE NEMAJU PROBLEMA SA PIJANIM VOZAČIMA: Ova zemlja uvela je drastične mjere, evo što sve trebaju uraditi da im vrate vozačku dozvolu…

7 min read
0
0
335
--

Posljednji podaci Svjetske zdravstvene organizacije za 2016. godinu pokazuju da u Moldaviji osobe starije od 15 godina u prosjeku popiju 15,2 litre čistog alkohola (uključujući i alkohol proizveden kod kuće ili ilegalno) po glavi stanovnika svake godine, što iznosi oko 167 boca vina.

Ciroza jetre uobičajena je pojava u moldavskom zdravstvu, a pritom muškarci žive u prosjeku od 68 godina, a žene 75 (prosjek u Europi je 79, odnosno 84 godine).

Više se pije vino (70 posto), a ne žestica kao u ostalim post sovjetskim zemljama jer je Moldavija vrlo vinorodna zemlja s kulturom uzgajanja vinove loze još od doba Staljina.

Postoji priča od prošle godine kako je Petru Frunze, tada gradonačelnik mjesta Puhoia nedaleko glavnog grada Kišinjeva kudio svog zamjenika jer je stalno pijan, zapravo, činilo mu se da su u tom mjestašcu od 5500 stanovnika stalno svi pijani te da postoji veliki problem s alkoholizmom.

Odlučio je izdati natječaj te je svakom paru koji uspije ostati trijezan šest mjeseci obećao novčanu nagradu od 1000 leja (56 dolara) i posao u Kišinjevu udaljenom 24 kilometra uz pokrivene putne troškove.

Samo je jedan par uspio u tome, no nakon par mjeseci vratio se alkoholu.

“Ovaj život nije za nas”, rekli su mu. “Vi niste osoba, ako ne pijete”…

Jedna je to od bizarnih priča koje je novinarka Timea Madeline Roache donijela iz Moldavije u potrazi za odgovorom zašto su Moldavci najveći pijanci na svijetu…

Nakon ovog uvoda zamislite kako izgleda promet u zemlji u kojoj su svi pijani i kakve su kazne.

To je tek bizarna priča. Dakle, prema novom program suzbijanja općeg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači koji su uhvaćeni alkoholizirani za volanom mogu ući u poseban program kako ne bi ostali bez vozačke dozvole, piše lokalni list Publika.

Prekršitelji tako od države dobivaju šansu “iskupljenja” uz dodatnu edukaciju o štetnosti vožnje u pijanom stanju.

To će ih koštati, preračunato, 225 dolara, a program predviđa rad u medicinskim ustanovama. Možda vam se čini kako je riječ o lakom načinu za povratak vozačke, no treba znati da u Moldaviji prosječna plaća iznosi 340 dolara, a da su medicinske ustanove – mrtvačnice!

Program traje tri mjeseca, a sastoji se od 12 sesija u kojima osuđeni prijestupnici pomažu u bolničkim ustanovama pri liječenju pacijenata iz prometnih nesreća, a usto dio programa je i rad u mrtvačnicama.

Prvi od ovih programa nedavno je započeo u mrtvačnici u Kišinjevu, a sudjelovalo je šest muškaraca osuđenih za vožnju pod utjecajem alkohola. Njihove su dužnosti tog dana bile pružanje pomoći mrtvozorniku u ispiranju leševa prije obdukcija, kao i spremanje tijela u “ladice za trupla”.

Alkoholizirani vozači su također sudjelovali u obdukcijama kao pomoć mrtvozorniku i to za uklanjanje unutarnjih organa te odvajanja otpadnih proizvoda – izmeta i mokraće.

No nemaju svi sudionici programa “želudac za takve stvari”, jedan je već nakon par minuta istrčao iz mrtvačnice, no dobit će još jednu šansu (premda je vjerojatno neće iskoristiti), dok je ostalih pet izdržalo I dobilo priliku za povrat vozačke dozvole.

“Ovo me iskustvo potaknulo da više nikad ne sjednem pijan za volan, ovo je bila dobra lekcija. Mislim da će mi smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvijek ostati u nosnicama”, izjavio je jedan od polaznika.

“Ovakvo iskustvo ima veliki psihološki učinak na osobu i ne mogu mu se svi oduprijeti, već je sama mrtvačnica kao mjesto vrlo odbojno, a gdje je tek sve ostalo što polaznike tamo čeka”, kazala je Valeriu Savciuc šefica centra za forenzičku medicinu za list Publika.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *