Home Ratni Izvještaji OPASNO SE ZAKUHALO: Kineska vojska poslala ozbiljno upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama…Ne igrajte se sa nama!

OPASNO SE ZAKUHALO: Kineska vojska poslala ozbiljno upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama…Ne igrajte se sa nama!

2 min read
0
0
669
--

Primjedbe kineskog ministra obrane Wei Fenghe američkom ministru obrane Marku Esperu, uslijedile su samo dvije sedmice nakon što je jedan visoki dužnosnik Bijele kuće osudio kinesko “zastrašivanje” u prometnom plovnom putu, prenosi Reuters

Kina je danas pozvala američku vojsku da prestane da demonstrira silu u Južnom kineskom moru, kako bi se izbjegle “nove nesigurnosti” u vezi sa Tajavanom, rekavši to tokom razgovora na visokom nivou u kojima je izražena napetost između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Primjedbe kineskog ministra obrane Wei Fenghe američkom ministru obrane Marku Esperu, uslijedile su samo dvije sedmice nakon što je jedan visoki dužnosnik Bijele kuće osudio kinesko “zastrašivanje” u prometnom plovnom putu, prenosi Reuters.

Tokom razgovora iza zatvorenih vrata na marginama skupa ministara obrane u Bangkoku, Wei je pozvao Espera da ” (SAD) prestane demonstrirati silu u Južnom kineskom moru i da ne izaziva i eskalira napetost u Južnom kineskom moru”, rekao je glasnogovornik Wu Qian.

Kina polaže pravo na skoro cijelu površinu Južnog kineskog mora, bogatog energijom, gdje je postavila vojne baze na vještačkim ostrvima. Međutim, Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam također polažu pravo na dijelove mora.

Sjedinjene Države optužuju Kinu za militarizaciju Južnokineskog mora i zastrašivanje azijskih susjeda kako bi mogla iskoristiti rezerve nafte i plina vrijedne milijarde dolara.

izvor: (SB / Agencije)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *