Home Globus OVO JE NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE KOJE JE ČOVJEK NAPRAVIO: Za pola sata 280 gradova pretvorilo bi u pepeo (VIDEO)

OVO JE NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE KOJE JE ČOVJEK NAPRAVIO: Za pola sata 280 gradova pretvorilo bi u pepeo (VIDEO)

2 min read
0
0
1,600
--

Atomske podmornice naoružane moćnim nuklearnim raketama najsmrtonosnije su oružje koje je ljudska vrsta ikad osmislila, piše list „Nešenel interest“.

List navodi 5 američkih i ruskih podmornica, koje mogu da unište svijet, a prva je američka podmornica tipa „Ohajo“, koja je usred hladnog rata mogla da „za manje od pola sata pretvori do 288 ciljeva veličine grada u radioaktivni pepeo“.

Iza nje se nalazi podmornica tipa „Kolambija“, čija bi izgradnja trebalo da počne 2020. godine u SAD.

Što se tiče ruskih podmornica, pominju se “najtiša podmornica” sa balističkim raketama projekta 955A „Borej-A“, koja je naoružana raketama R-30 „Bulava“, podmornica projekta 667BDRM „Delfin“, naoružana balističkim raketama „Sineva“ i podmornica projekta 885M „Jasen“ sa krstarećim raketama 3M-14 „Kalibar“.

Prema ranijem pisanju lista, ruske nuklearne podmornice projekta “Borej” mogu da “opustoše” Ameriku, čak i ako druge nuklearne snage Rusije budu uništene “u prvom napadu”.

Prema državnom programu za naoružanje Rusije, planirana je izgradnja osam podmornica klase “Borej”.

Od njih su tri izgrađene i već su u sastavu ruske flote – „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“. Četvrta podmornica „Knez Vladimir“ trenutno je u fazi testiranja.

izvor: kurir.rs

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *