Home Globus PANIKA U TURISTIČKOM RAJU ZA BOGATAŠE: Iznenada proradio vulkan, gosti u strahu skakali u more, jedna osoba poginula

PANIKA U TURISTIČKOM RAJU ZA BOGATAŠE: Iznenada proradio vulkan, gosti u strahu skakali u more, jedna osoba poginula

3 min read
0
0
262
--

Vulkan na talijanskom otoku Stromboliju erumpirao je u srijedu izbacivši pepeo visoko u nebo, objavio je državni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Talijanska agencija ANSA je izvijestila kako su se turisti, uplašeni neočekivanom eksplozijom na malom mediteranskom otoku, bacili u more, a lokalni mediji također javljaju da je najmanje jedna osoba poginula.

– Vidjeli smo eksploziju iz hotela. Stvarno je zatutnjalo, rekla je Michela Favorito, radnica hotela pored Ficograndea, a prenio Daily Mail.

– Začepili smo uši i nakon toga nad nama se stvorio oblak pepela. Cijelo nebo je puno pepela, poprilično velik oblak, izjavila je gospođa Favorito.

Britanska Fiona Carter, koja je u trenutku eksplozije boravila na otoku Panarei, udaljenom 27 kilometara od Strombolija, čula je erupciju.

– Okrenuli smo se kako bismo vidjeli oblak dima koji dolazi sa Strombolija. Svi su bili šokirani. Onda je crvena lava počela teći niz planinu i prema malenom selu Ginostri. Oblak je postao veći. Pobijelio je i posivio. U potpunosti je prekrio Ginostru, a nešto kasnije i cijeli otok. Nekoliko je brodova krenulo prema Stromboliju, rekla je Carter.

Stručnjak INGV-a Stefano Branco rekao je Reutersu kako je na otoku došlo do “paroksizmalne erupcije”, kada magma pod visokim pritiskom eksplodira iz plitkog, podzemnog rezervoara.

“To su događaji velike siline i vrlo su rijetki”, rekao je.

Otok Stromboli, na kojem se snimao film 1950. s Ingrid Bergman, zajedno s preostalim otocima Eolskog otočja, postao je tokom posljednjih decenija odmorište za bogate i slavne.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *