Home Ratni Izvještaji Procurio dokument: Evo koliko je zaista bilo američkih žrtava u bazi Ain Al-Assad koju je napao Iran! Brojke su zastrašujuće

Procurio dokument: Evo koliko je zaista bilo američkih žrtava u bazi Ain Al-Assad koju je napao Iran! Brojke su zastrašujuće

12 min read
0
0
944
--

Nakon čina državnog terorizma u kojem su zrakoplovne snage Sjedinjenih Država likvidirale iranskog generala Qassema Sulejmanija i zamjenika zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa s pratnjom, Iran se osvetio raketiranje američke zrakoplovne baze Ain Al-Asad u Iraku. Dva je projektila lansirao i na američku bazu u takozvanom „Iračkom Kurdistanu“, ali je jedan pao u pustinju, a drugi u blizini baze.

Glavna vijest je bila iranski osvetnički raketiranje balističkim projektilima baze Ain Al-Asada u pokrajini Anbar. Nakon te akcije su u medijima kružile razne priče. Prvo da je bilo 80 žrtava, što možemo smatrati iranskom propagandom, koju su i sami demantirali. Drugo, Teheran je navodno upozorio Bagdad pola sata prije napada i Amerikanci su imali vremena skloniti ljudstvo i opremu i stara Sadamova atomska skloništa i podzemne utvrde za zaštitu vojne opreme. Kasnije se pojavila vijest da su SAD obaviještene preko Katara, čak osam sati prije napada. Nakon toga je Pentagon priopćio da su za napad saznali svojih izvora i kroz sustave ranog upozorenja.

Što se tiče žrtava, prva vijest je bila da Amerikanci nisu imali mrtvih i ranjenih, iako su mještani koji žive u blizini baze vidjeli iračke helikoptere Crvenog polumjeseca, odnosno službe hitne pomoći, kako su sletjeli i poletjeli iz baze neposredno nakon napada. Lokalni mediji su rekli kako je iz baze stigao zahtjev iračkim liječnicima i hitnoj službi za pomoć, ali se ne navodi razlog. No, on je očigledan, uvijek ako je bila istina ono što su pisali irački lokalni mediji.

Informacijski rat je dio svakog sukoba, pa i ovog, ali su sada objavljeni neki novi detalji. Naravno, pravu istinu nikada nećemo saznati, ili je nećemo znati sljedećih nekoliko desetljeća, sve dok podaci pentagona budu nosili oznaku tajnosti.

Međutim, CNN piše, citirajući Defense One, koji navodi anonimne izvore iz Pentagona, da je američko ministarstvo obrane službeno lagalo kada je izjavilo da nitko nije ozlijeđen kada je Iran napao američku bazu Ain Al-Assad. Prema tim informacijama je najmanje 11 osoba zadobilo ozljede različite težine, uglavnom od posljedice udara granata, nakon čega su žrtve hitno prebačene na liječenje u Kuvajt i Njemačku. Američko Središnje zapovjedništvo, CentCom, kasnije je potvrdilo informacije o 11 žrtava. I već imamo prvo priznanje.

Prema tome, posredno su potvrđene informacije iranskih izvora da su nedugo nakon napada iranskih balističkih raketa helikopteri hitno evakuirali „nekoga“ iz baze.

Ranije su na nekim snimkama, snimljenim u zračnoj bazi Ain Al-Asad, primijećeni dijelovi uništenih helikoptera, koje je u svojoj izjavi za medije spomenuo danski narednik u službi u američkoj koaliciji misije „Inherent Resolve“.

Također vrijedi napomenuti svjedočanstvo oca jednog od vojnika koji se više nije javio nakon iranskog napada na bazu.

“Ja sam majka jedinog sina. Bio je tamo tijekom iranskog balističkog udara na bazu Ain Al-Asad. On je moj jedini sin i više nemam vijesti o njemu u Iraku. Zašto mi nitko ne daje odgovor o onome što se stvarno dogodilo”, rekla je Aline Elinor tijekom telefonskog poziva u programu The Washington Journal.

“Američki mediji navode da nije bilo žrtava u iranskom balističkom bombardiranju, ali moj se sin tjedan dana ne javlja na telefon i ne odgovara na moje pozive. Ne znam je li živ ili mrtav”, dodala je Aline Elinor plačući.

Jučer je Glas Amerike objavio članak u kojem tvrdi kako to nije „majka francuskog vojnika“, već lažni poziv djelatnika iranske državne televizije. Koje, nisu rekli, da bi poznati američki kanal članak nastavio s opisom „masovnih demonstracija studenata protiv režima u Teheranu“ i ostalim „aktualnim temama iz Irana“.

No, idemo dalje. Također je prijavljeno da je u trenutku udara bazu Ain Al-Assad iz zraka pokrivalo 6 zrakoplova F-35 i 6 bespilotnih letjelica.

XIR sustavi elektroničkog ratovanja su upaljeni na vrijeme i trebali odbiti napad.

Istodobno, iranski izvori, pozivajući se na Iransku revolucionarnu gardu, navode da su tijekom napada uništeni helikopteri Osprey, Black Hawk i Chinook, te bespilotni zrakoplovi MQ-1.

Uništen je i jedan teretni avion i zrakoplovni tanker. Osim toga, bazu Ain Al-Asad su u vrijeme raketiranja istovremeno gađali i iranski dronovi, a IRGC navodi kako ima snimke napada.

I na kraju, iako ovo treba uzeti s maksimalnom dozom opreza i rezervom, na internetu se pojavio dokument koji navodi da su ukupni gubici nakon iranskog udara na bazu Ain Al-Asad iznosili 285 ljudi, uništeno je 15 helikoptera, 2 transportna zrakoplova i 3 drona. Uništen je i jedan zapovjedni centar, 3 hangara, 3 vojarne i 10 drugih zgrada u bazi, a oštećeni su kontrolni toranj i pista.

Pentagon nije komentirao ovaj dokument, niti je moguće utvrditi njegovu izvornost, a vrlo lako je moguće da je plod tekućeg informacijskog rata u regiji. Kongresmen Bennie Thompson tvrdi da njegov ured nije primio takav dokument.

Pitanje američkih gubitaka u bazi Ain Al-Asad očito treba razjasniti, jer je Pentagon već uhvaćen u skrivanju gubitaka i štete, iako govorimo o „samo 11 ranjenih“, ali činjenica da su hitno prebačeni u Kuvajt i kasnije u Njemačku, gdje je glavna bolnica za teške ranjenike s Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike, govori da su ozlijede ove jedanaestorice bile ozbiljne.

Pitanje je o čemu Pentagon još uvijek šuti i koliko su istinite druge iranske izjave o učincima osvetničkog napada?

U svakom slučaju sada možemo isključiti prvu verziju Pentagona da uopće nije bilo gubitaka. Do sada je minimalna brojka 11 ozbiljno ranjenih. Maksimalna je 285 mrtvih i ranjenih, od čega 139 mrtvih i 146 ranjenih.

Kao što smo naveli u početku, Iranska revolucionarna garda je u početku govorila o brojci “do 80 ozlijeđenih”.

To što su Amerikanci skrivali svoje ranjene je razumljivo, jer što je veći broj gubitaka, to će se jače udariti na Trumpa i Pentagon.

Ali ovo očito zataškavanje, što je Pentagon na kraju priznao, povećava mogućnost da su izvješća o broju poginulih i ranjenih američkih vojnika na vojnim vježbama ili bilo gdje drugdje, koja su sve češća proteklih tjedana, dijelom točna. Koliko, to ne možemo znati, ali se na bedemu američke propagande pojavila prva pukotina, a to je prvi znak urušavanja, koje će se prije ili kasnije dogoditi.

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *