Home Nauka i Misterije SENZACIONALNO OTKRIĆE, ARHEOLOZI SU OSTALI BEZ TEKSTA: Na obali Nila pronađen hram star 2.200 godina, evo za što su ga koristili…

SENZACIONALNO OTKRIĆE, ARHEOLOZI SU OSTALI BEZ TEKSTA: Na obali Nila pronađen hram star 2.200 godina, evo za što su ga koristili…

3 min read
0
0
275
--

Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvirtete je saopćilo da su radovi odmah obustavljeni i na lokaciju su pozvani arheolozi.

Tim je do sada otkrio zid koji se prostire od sjevera do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljanja rijeke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cvjeta poljoprivreda.

Dugovječna helenska dinastija
Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama, Tanjug prenosi Live Science.

U fragmentima teksta spominje se Ptolemej IV, četvrti faraon iz dinastije Ptolemeida.

U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine prije nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.

Posljednji vladar iz dinastjie Ptolemeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine prije nove ere.

Ptolemej IV vladao je Egiptom od 221. do 204. godine prije nove ere.

Bio je sin Ptolemeja III i Berenike II, koja je nadživjela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar.

Slabljenje Ptolemejskog Egipta
Vladavina Ptolemeja IV nije bila uspješna.

Historičari navode da je faraon više bio zainteresiran za “lumpovanje” i da sebe smatra pjesnikom nego za vođenje zemlje.

On je, navodno, prenio većinu kraljevskih dužnosti na ambicioznog svećenika po imenu Sosibus.

Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabljenje Ptolemejskog Egipta, pa se egipatski narod počeo buniti protiv njegove vladavine, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi, koje su obilježile posljednjih pet godina njegove vladavine.

Njegov sin Ptolemej V autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio naučnicima da dešifriraju egipatske hijeroglife.

izvor: (SB / Agencije)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *