Home Zanimljivosti SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađen nikad viđeni crtež Leonarda da Vincija star 500 godina, skrivao se ispod remek-djela…

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađen nikad viđeni crtež Leonarda da Vincija star 500 godina, skrivao se ispod remek-djela…

2 min read
0
0
275
--

Ispod jedne od najpoznatijih slika talijanskog slikara Leonarda da Vincija “Gospa u pećini” otkriven je crtež koji je skriven više od 500 godina, saopćeno je iz Nacionalne galerije u Londonu

Naučnom analizom slike otkrivena je originalna kompozicija koju je Da Vinci naslikao, a zatim odustao prije nego što je naslikao djelo kojem se ljudi dive vijekovima unazad.

U saopćenju se navodi da je tokom procesa otkriven prvobitni nacrt anđela i bebe Isusa Krista, kao i otisci ruku umjetnika ili asistenta.

Na slici je promijenjen položaj glave bebe Isusa kako bi se vidio iz profila, dok su pojedini dijelovi kovrdžave kose anđela uklonjeni, navodi CNN.

U kompoziciji od koje je umjetnik odustao obje figure su na višem položaju, a anđeo gleda dolje u bebu Krista uz, čini se, mnogo jači zagrljaj”, ističe se u saopćenju iz Galerije.

Stručnjaci Galerije tvrde da su se nacrti pojavili jer su rađeni materijalom koji sadrži cink koji se može vidjeti ispod iks-zraka, kao i uz pomoć novih infracrvenih i hiperspektralnih slika.

Galerija je povodom ovog otkrića najavila novu izložbu pod nazivom “Leonardo: iskusite remek-djelo”, koja će početi 9. novembra i trajaće do 12. januara 2010. godine, prenose agencije.

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *