Home Nauka i Misterije SIJA, TAKO JAKO: Crna rupa u našem solarnom sistemu počela bljeskati, zbunila je naučnike (VIDEO)

SIJA, TAKO JAKO: Crna rupa u našem solarnom sistemu počela bljeskati, zbunila je naučnike (VIDEO)

3 min read
0
0
404
--

Supermasivna crna rupa u središtu Mliječnog puta probudila se i sijala je 75 puta svjetlije nego ikad prije; takvim sijanjem zbunila je astronome jer je bila mirna više od 20 godina

Sagittarius A, supermasivna crna rupa, obično je mirna s minimalnom fluktuacijom svjetla kojeg emitira. No nedavno je svjetlila 75 puta svjetlije nego ikad prije i to bez ikakvog razloga, ako razlog postoji onda nije poznat astronomima.

Ranije ove godine, Tuan Do, astronom s UCLA-e, i njegov tim snimili su promatranja galaktičkog centra koristeći WM Keck Observatory na Havajima tijekom četiri noći. Ekipa je primijetila bizaran blijesak 13. svibnja, zabilježivši je u dvosatnom vremenskom roku koji je fenomen smanjio na samo nekoliko sekundi. Dosad neviđeni nalazi objavljeni su u Astrophysical Journal Letters.

Kako Do objašnjava, snimka započinje najsjajnijim trenutcima Sagittarius A, što znači da je mogla biti i svjetlija prije nego što je tim započeo svoja zapažanja. Astronomi sada prikupljaju podatke kako bi utvrdili što je točno uzrokovalo iznenadni bljesak, iako postoji nekoliko teorija.

“Možda više plina upada u crnu rupu, što dovodi do većih količina akumulacije, zbog čega bi ona mogla biti svjetlija”, rekao je Do za New Scientist.

Postoji i mogućnost da je crna rupa konačno konzumirala plinski oblak poznat kao G2, koji se približio Sagittariusu A u 2014. godini.

Kopneni opservatorij Keck nastavit će promatrati centar Mliječne staze dok više ne bude vidljiv sa Zemlje noću. U međuvremenu, mnogi drugi svemirski teleskopi, Spitzer, Chandra, Swift i ALMA, promatrali su galaktički centar, vjerojatno prikupljajući podatke koji bi mogli pomoći objasniti što Sagittarius A radi.

izvor: SB

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *