Home Politika SKANDAL U REŽIJI DRAGANA ČOVIĆA: BAKIROV drug blokira izgradnju TE Tuzla kako bi prisilio Federalnu vladu da sanira dug Aluminijskog kombinata Mostar!

SKANDAL U REŽIJI DRAGANA ČOVIĆA: BAKIROV drug blokira izgradnju TE Tuzla kako bi prisilio Federalnu vladu da sanira dug Aluminijskog kombinata Mostar!

3 min read
0
0
308
--

Elektroprivreda HZHB zaprijetila je mostarskom Aluminiju isključiti struju krajem ove sedmice zbog neizmirenog dugu u iznosu od oko 280 miliona KM, a HDZ pokušava prisiliti Federalnu vladu da taj novac osigura iz federalnog budžeta.

Ponovo je jučer na s Dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH skinuto pismo podrške izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla koje je još prije dva mjeseca pripremio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Usvajanjem pisma bila bi napokon deblokirana izgradnja ovog važnog energetskog objekta u Tuzli vrijednog 1,5 milijardi KM koja je ugovorena s partnerima iz Kine.

HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara BiH jučer su prvi put otvoreno izgovorili ono što se ranije moglo naslutiti: HDZ neće podržati usvajanje pisma sve dok Vlada Federacije BiH ne riješi problem subvencija za Aluminijski kombinat Mostar! Riječ je o klasičnoj ucjeni kojom HDZ pokušava prisiliti Federalnu vladu da mimo zakona i ekonomske logike ubrizga novu finansijsku injekciju u posrnulu mostarku tvornicu koju već decenijama sistemski pljačkaju i pustoše različite upravljačke garniture instalirane od strane Čovićevog HDZ-a.

Kao što je poznato, Elektroprivreda HZHB zaprijetila je isključiti struju mostarskom kombinatu krajem ove sedmice zbog neizmirenog duga u iznosu od 280 miliona KM. HDZ pokušava prisiliti Federalnu vladu da taj novac osigura iz federalnog budžeta što je ne samo nerealno – jer novca za te namjene jednostavno nema, nego je i protivzakonito – jer bi se grubo prekršio Zakon o državnoj pomoći, smisao kojeg je uspostava fer tržišnog natjecanja na šta se BiH izričito obvezala Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Sve je to itekako poznato zvaničnicima HDZ-a, no oni su izabrali taktiku poznatu pod nazivom APP – ako prođe, prođe…

No, ucjena nije prošla i neće proći. Termoblok u Tuzli gradit će se bez obzira na pismo podrške Vijeća ministara BiH koje ionako nema nikakav pravni nego isključivo simbolički značaj.

(S.B.)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *