Home Globus STRATEŠKI ODABIR: SAD prijeti sankcijama Indiji i savjetuje joj da ne kupuje ruski S-400 (VIDEO)

STRATEŠKI ODABIR: SAD prijeti sankcijama Indiji i savjetuje joj da ne kupuje ruski S-400 (VIDEO)

3 min read
0
0
111
--

Imajući na umu plan New Delhija da ipak dobije ruske sustave S-400, Sjedinjene Države ne isključuju mogućnost sankcija i kažu da Indija treba napraviti “izbor strateškog partnera”

Prva zamjenica pomoćnika državnog tajnika za Srednju i Južnu Aziju, Alice Wells, objasnila je što čeka Indiju ako dobije ruske S-400 raketne sustave zemlja-zrak, rekavši da bi to moglo ograničiti sposobnosti New Delhija u smislu kompatibilnosti s američkim naoružanjem.

“U datom trenutku treba učiniti strateški odabir u smislu partnerstva, izbora sustava naoružanja i platformi koje će zemlja uvesti”, izjavila je pred zastupnicima Alice Wells.

Prema njezinom mišljenju, pitanje sankcija protiv Indije u slučaju ruske kupnje ruskih sustava bit će razmotreno, a Sjedinjene Države nastavit će razmišljati o načinima kako “pomoći Indiji” da ih ne nabavi.

SAD su izričito upozorile Indiju da ne nastavlja posao sa sustavima S-400 s Rusijom. Ali 5. listopada predsjednik Vladimir Putin i premijer Narendra Modi potpisali su ugovor vrijedan 5,4 milijarde dolara za isporuku Indiji pet baterija S-400 Triumph.

Pregovori o kupnji tih ruskih protuzračnih sustava traju već mjesecima unatoč američkim prijetnjama sankcijama u slučaju sporazuma koji je na kraju i postignut. S-400 je jedan od najnaprednijih svjetskih sustava i brzo stječe ugled ruske “geopolitičke rakete” usmjerene protiv američke hegemonije. Ako SAD zbog sporazuma sa sustavima S-400 nastavi nametati sankcije suverenim državama i nerijetko vrlo bliskim partnerima, to će imati štetan utjecaj na mnoge geostrateške odnose.

Donald Trump je 10. listopada izjavio da će Indija “uskoro znati” njegov odgovor nakon potpisivanja ovog ugovora.

izvor: (Logicno.com/L.R.)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *