Home Ratni Izvještaji SVIJET U STRAHU: Kašmir je na putu nuklearnog konflikta između Indije i Pakistana

SVIJET U STRAHU: Kašmir je na putu nuklearnog konflikta između Indije i Pakistana

2 min read
0
0
354
--

Napetosti između Pakistana i Indije oko s bad word e teritorije Kašmira mogle bi izazvati nuklearni sukob, izjavio je pakistanski vojni portparol. Upozorenje dolazi nakon izveštaja o borbama duž linije kontrole.
„Kašmir je definitivno tačka oko koje može izbiti nuklearni sukob“, rekao je u subotu general-major Asif Ghafoor, glavni portparol Pakistanskih oružanih snaga.

On je dodao da su pakistanske oružane trupe spremne da odgovore u bilo kojem trenutku, opisujući tenzije kao dugoročnu borbu.

Ghafoorova opaska dolazi samo nekoliko sati nakon izveštaja o još jednoj razmeni vatre duž linije kontrole. Kaže se da je indijski vojnik ubijen u okršaju, u onome što su indijski mediji nazvali kršenjem primirja bez povoda s pakistanske strane.

Ranije ove sedmice, Islamabad je objavio da su u prekograničnim borbama poginula tri pakistanska i pet indijskih vojnika. New Delhi je negirao da je bilo koji od njegovih vojnika ubijen u razmjeni vatre.

Rasplamsavanje nasilja na teritoriji lokalne samouprave uslijedilo je nakon odluke Indije da opozove poseban status Kašmira, izazivajući zabrinutost da bi višedecenijski spor oko teritorije mogao eskalirati. Obje države i Indija i Pakistan posjeduju nuklearno naoružanje..

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh je izjavio kako je njegova zemlja i dalje posvećena svojoj politici da neće prva upotrijebiti nuklearno naoružanje, ali upozorio je da bi “okolnosti” mogle potencijalno promijeniti ovu poziciju.

izvor: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *