Home Globus TABLA USTAŠI STEPINCU OSVANULA U JERUSALIMU: “To je odvratno. Ne mogu da uzmem čekić i da je razbijem, ali…”

TABLA USTAŠI STEPINCU OSVANULA U JERUSALIMU: “To je odvratno. Ne mogu da uzmem čekić i da je razbijem, ali…”

3 min read
0
0
567
--

To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mjesta nigdje u svijetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedjelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što prije bude skinuta”, rekao je Zurof, prenosi Kurir.

Spomen ploči Alojziju Stepincu nije mjesto nigdje u svijetu, a kamoli u Jerusalimu, izjavio je šef jerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof.
Zurof je rekao da će učiniti sve što može da s bad word a spomen ploča bude što prije bude uklonjena. On je to rekao za današnji Kurir, a povodom postavljanja memorijalne ploče zagrebačkom nadbiskupu u vrijeme NDH u centru Jerusalima.

Zurof je izjavio da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, posljednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gdje je razapet na krst.

“To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mjesta nigdje u svijetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedjelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što prije bude skinuta”, rekao je Zurof, prenosi Kurir.

Stepinac je bio zagrebački nadbiskup za vreme NDH, koji nije učinio ništa da spriječi usrtaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj, navodi list.

Memorijalna ploča Stepincu postavljena je još 27. aprila ove godine na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije (HMD), čiji je zaštitnik bio Stepinac, a povod za postavljanje je bilo prvo hodočašće u Svetu zemlju od 23. do 30. aprila.

IZVOR: sb

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *