Home Zdravlje i život TIJELO UPOZORAVA NA SRČANI UDAR: Neki simptomi javljaju se i do pola godine ranije

TIJELO UPOZORAVA NA SRČANI UDAR: Neki simptomi javljaju se i do pola godine ranije

3 min read
0
0
976
--

Srčani udar tijelo najčešće najavljuje mjesec dana prije nastupa, a neke simptome možete uočiti i do pola godine ranije.

Umor

Neuobičajeni umor jedan je od glavnih simptoma koji ukazuju na predstojeći srčani udar. Fizička ili mentalna aktivnost nije razlog vašeg umora i povećava se do kraja dana. Ponekad je iscrpljujuće obavljati jednostavne zadatke, poput slaganja kreveta ili tuširanja.

Bol u stomaku

Bolovi, mučnina u želucu, osjećaj nadutosti ili nervoze u stomaku neki su od najčešćih simptoma. Fizička napetost može da ih pogorša.

Nesanica

Nesanica često uključuje visoku anksioznost i odsutnost. Simptomi uključuju poteškoće sa zaspijevanjem, poteškoće u održavanju sna i ranojutarnje buđenje bez alarma.

Opadanje kose

Gubitak kose smatra se još jednim vidljivim pokazateljem rizika od bolesti srca. Ćelavost je takođe povezana s povećanim nivoom kortizola.

Neujednačen puls

Preskakanje srca ili aritmije često su praćeni napadima panike i anksioznosti. Pojavljuje se neočekivano: aritmija (nepravilna srčana frekvencija) i tahikardija (povećana brzina otkucaja srca). Nepravilno kucanje srca traje 1-2 minuta. Ako ne prolazi, osjećate vrtoglavicu i ekstremni umor, nazovite ljekara.

Kratkoća daha

Često se javlja kod muškaraca i žena do šest mjeseci prije srčanog udara. To je obično znak upozorenja o zdravstvenom stanju. Osjećate se kao da ne možete da dobijete dovoljno vazduha, imate vrtoglavice i plitke udahe.

Prekomjerno znojenje

Češće ga prijavljuju žene i obično se miješa s valunzima ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauzu. Simptomi slični gripu, vlažna koža ili znojenje koje se javlja bez obzira na temperaturu ili fizički napor.

Bol u grudima

Bol može da se proširi na neprijatan osjećaj u jednoj ili objema rukama (češće lijevoj), donju vilicu, vrat, ramena ili stomak. Može imati trajni ili privremeni karakter.

IZVOR: (Vijesti.me)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *