Home Ratni Izvještaji Turske snage u silovitom naletu zauzele još jedan grad u Siriji! Kurdi pružaju otpor i povlače se prema Iraku!

Turske snage u silovitom naletu zauzele još jedan grad u Siriji! Kurdi pružaju otpor i povlače se prema Iraku!

3 min read
0
0
190
--

Snage turske vojske i njihovi sirijski saveznici zauzeli su velike dijelove sjevernog sirijskog grada Suluk u novom napretku tokom njihove ofanzive protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u nedjelju, a prenosi Al Jazeera Balkans

Suluk se nalazi 10 kilometara od sirijsko-turske granice, jugoistočno od grada Tal Abyad.

Oružane snage Turske su 9. oktobra zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom (SNA) pokrenule vojnu operaciju „Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Agencija Anadolija navodi kako je tokom posljednjih akcija na tom području preuzeta kontrola nad centralnim dijelom Suluka, manjeg mjesta istočno od Eufrata i jugoistočno od grada Tel Abyada, na samoj granici s Turskom. Kontrolu nad Sulukom preuzela je Sirijska nacionalna vojska, a u toku su aktivnosti provjere i razminiranja terena.

Agencije navode kako su u toku i operacije kod drugih gradova na sirijskoj strani granice dvije države.

Fokus je, navodi se, na novoj rundi granatiranja čime se nastavlja ofanziva u petom danu.

Ističe se kako je nastavljena borba u nedjelju ujutro kod grada Ras al-Ain, jednog od dva sirijska grada koji su u fokusu napada (drugi je Tal Abyad), te kako turska artiljerija i dalje djeluje na tom području.

Bijeli dim se vidio iz Ras al-Aina za koji je turska vojska ranije objavila kako ga je preuzela. Ovo je trenutno najznačajnija tačka trenutne operacije protiv boraca sirijskih Kurda.

“Stambeni centar Ras al-Aina je pod kontrolom nakon uspješnih operacija na istoku rijeke Eufrat#, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane u petak na društvenoj mreži Twitter.

izvor: (Vijesti.ba/Fena)

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *