Home Nauka i Misterije ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE NA MJESECU: Kineski lunarni rover otkrio je tajanstvenu tvar sličnu gelu na tamnoj strani Mjeseca

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE NA MJESECU: Kineski lunarni rover otkrio je tajanstvenu tvar sličnu gelu na tamnoj strani Mjeseca

3 min read
0
0
355
--

Zapanjeni otkrićem, kontrolni tim lunarnog rovera Yutu-2 pozvao je dodatne stručnjake i odgodio zakazana istraživanja radi detaljnijeg ispitivanja neobičnog materijala, prenijeli su britanski mediji u nedjelju.
Lunarna sonda Chang’e-4, lansirana je 7. prosinca 2018. godine, ušla je u povijest jer je sletjela u krater Von Karman, koji je smješten na južnoj hemisferi krajnje strane Mjeseca 3. siječnja 2019. godine.

Usred znanstvene misije, rover Yutu-2 otkrio je dvije vrste materijala lunarnog omotača. Prema časopisu Daily Express, tim Chang’e-4, 28. srpnja, pripremao se na puniti Yutu-2 te jedan dan napraviti stanku kako bi se zaštitila oprema od sunčevog zračenja. Jedan od kineskih znanstvenika, međutim, uočio je čudne slike snimljene glavnom kamerom rovera koji prikazuju mali lunarni krater djelomično ispunjen neobjašnjivom tvari; boja i sjaj navodno se razlikuju od okolnog mjesečevog okruženja.

Kinesko svemirsko vozilo pažljivo je prišlo čudnom objektu u lunarnom krateru, a zatim ciljalo tvar, opisanu kao “sličnu gelu”, navodi se u medijskom izvještaju. Rover je zatim pregledao područje vidljivim i bliskim infracrvenim spektrometrom (VNIS) za otkrivanje svjetlosti kako bi otkrili više informacija o sastavu tvari, prenosi Daily Express.

Kineski znanstvenici navodno, za sada, nisu mogli objasniti prirodu ove tvari.

Otkriće može, međutim, biti povezano s otopljenim staklom stvorenim od meteorita koji udaraju po površini Mjeseca, objavio je Daily Express, pozivajući se na izjave znanstvenika.

Daljnjim planiranim mjerenjima i eksperimentima koje će kineski znanstvenici provoditi uz pomoć Yutu-2 mogu se provjeriti različite teorije koje opisuju nastanak Mjeseca.

IZVOR: logicno.com

Facebook Komentari

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *